keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Kakkahommia

Syksyn työssäoppimisjaksolla minulla oli mahdollisuus päästä katsomaan, kuinka kompostimultaa valmistetaan puhdistamolietteellä höystettynä.

Orivedellä kuntalaisilla on mahdollisuus tuoda kompostoituva puutarhajäte maksutta vedenpuhdistamon vieressä olevalle alueelle. Tuosta kasasta sitten yhdistetään valmis lehtikomposti turpeesta ja lietteestä sekoitettuun kompostiin ja hiekkaan ja seulotaan valmiiksi kompostimullaksi. Harjoittelijakollegani kanssa pääsimme harjoittamaan vuorikiipeilijän ja tutkimusretkeilijän taitojamme, kun saimme tehtäväksi kerätä näytteet valmiista kasvualustasta. Lietteestä on vedenpuhdistamon toimesta otettu jo näytteet erilaisten bakteerien osalta ennen läjitystä kompostialueelle.

Seulonnan tekee ammattitaitoinen kuski suurella seulalla. Joskus lehtikompostiin eksyy liian suurta ainesta, kuten paksuja oksia tai juurakoita. Nämä tukkivat seulan ja teettävät ylimääräistä työtä mullan valmistusvaiheessa. Siksi ahkerat puutarhatyöläiset kuljettavat mahdollisuuksien mukaan huomaamansa väärät ainekset toiseen jätekasaan, jonne orivesiläiset voivat myös tuoda jätettä puutarhastaan – nimittäin risujätettä. Tätä ei käytetä mullan valmistukseen, vaan haketetaan ja poltetaan lämpökeskuksessa.

Kuorma-auto tuo hiekkaa sekoitettavaksi. Oikealla "tötsän" vieressä vihertävää, kompostoitumatonta puutarhajätettä, joka saa jäädä vielä kasalle tekeytymään.

Ensin sekoitetaan hiekka kompostoituneeseen lehtikompostiin.

Sitten kauhotaan lehtikompostia ja lietekompostia kauhaan ja seulotaan uudelle kasalle. 
Tuossa valmiissa kasassa sitten kiipeilimme kumisaappainemme useana päivänä. Tarkoitus oli ottaa valmistuksen aikana mahdollisimman monta otosta, jotta lopullinen maanäyte olisi tarpeeksi kattava. Kiipeilimme siis kasassa ja kaivoimme lapiollisen sieltä toisen täältä. Näytteet keräsimme ensin ämpäriin, sekoitimme ja kaadoimme suurempaan saaviin.

Seulonnassa jää aina yli hieman suurempaa ainesta, joka sitten kasataan omalle kasalleen ja käsitellään myöhemmin. Tähän kasaan siis kerätään kaikki, mikä ei tule seulasta läpi.
Ylijäämäkasa näkyy tässä korkeampien vuorien edessä vasemmalla.
Kun suurempi saavi oli riittävän täynnä maanäytettä, sekoitettiin aines vielä huolellisesti ja kerättiin istutuslapiolla eri kerroksista näytteet lopulliseen näytepussiin. Näytteen tutkijalta saa tiedon, kuinka paljon maata täytyy lähettää mitäkin tutkimusta varten.

Lopullinen maanäyte kerätään tiiviiseen pussiin.

Maanäyte lähetettiin Eurofins Viljavuuspalvelu Oy:n tutkittavaksi. Sieltä saatiin tutkimusraportti, jonka pohjalta kaupunginpuutarhuri teki Oriveden kaupungin kompostimullan tuoteselosteen. Tuoteselosteen rakentamiseen ohjeet ovat Eviran sivuilla. Jokaisella kasvualustan toimittajalla tulee olla tuoteseloste kustakin erästä, jota myydään eteenpäin kuluttajalle tai yrityksille. Tuoteselosteessa kerrotaan pH:n ja johtokyvyn lisäksi pitoisuudet muun muassa typestä, fosforista ja kaliumista sekä haitallisten metallien pitoisuudet. Halutessa voidaan Viljavuuspalvelulta tilata myös ohjeet tarpeellisista kasvualustan parannustoimenpiteistä.

Tässä erässä, josta otimme maanäytteet, pH-arvo oli melko korkea 8,0. Tämä tarkoittaa, että maa on melko emäksistä, eikä sitä ole syytä kalkita. Jos olisi tarkoitus perustaa vaikkapa havukasviryhmä tai kasvattaa alppiruusuja, tulisi maata happamoittaa, jotta kasveilla olisi otollisemmat menestymismahdollisuudet pH:n suhteen. 

Vertailin huvikseni Kompostimullan tuoteselosteessa kerrottuja arvoja Kekkilän Puutarhamullan tuoteselosteeseen. Suurin ero oli typen määrä, joka lietepitoisessa Kompostimullassa oli ymmärrettävästi korkea, 1150 mg/kg. Puutarhamullassa typpeä on 110 mg/kg. Oriveden puistoyksikössä onkin tunnettua, että kasvussa olevaa Kompostimullalle perustettua nurmikkoa saa yleensä leikata muutaman päivän välein, jos halutaan pysyä suositelluissa korkeuksissa. 

Myös fosforia oli Kompostimullassa enemmän kuin Puutarhamullassa, arvot 110 mg/kg ja 30 mg/kg. Sen sijaan kaliumin arvo oli täsmälleen sama, 400 mg/kg molemmissa tuotteissa.

Ilahduttavaa oli huomata, että haitallisten metallien pitoisuudet (mg/kg) olivat Kompostimullassa huomattavasti alhaisemmat kuin Puutarhamullassa. Puutarhamullassakin ne ovat alle lain sallimien ylärajojen. Ainoastaan arseenin määrä oli molemmissa tuotteissa täsmälleen sama, 5,0 mg/kg.

Kompostimullan tuoteselosteessa on käyttötarkoitukseksi mainittu: "Kasvualustaksi nurmikoille ja lähes kaikille ulkokasveille ja puille." Ohjeena on myös, että tuote soveltuu viherrakentamiseen sekä puutarhan perustamiseen. Kompostimultaa ei kuitenkaan suositella sen ainesosien alkuperän vuoksi syötävien juuresten ja vihannesten kasvualustaksi. Myös rikkakasvien siemeniä mullassa esiintyy. Nurmikolta yksivuotiset rikkakasvit häviävät tietenkin leikkuiden myötä, joten siinä siemenistä ei ole kovin suurta haittaa.

Harjoitteluissani olen tätä Oriveden Kompostimultaa käyttänyt perennapenkin, nurmikon ja pensasryhmän perustamiseen. Ruusukujalla ei ainakaan hakkeen läpi ole paljon rikkakasveja lähtenyt rehottamaan, joten ehkä rikkakasviongelma ei ole niin suuri kuin saattaisi epäillä. Toisaalta aronia-aidan paikalla hetken kattamatta ollut multa-alue oli kovin rikkaruohottunut, joskin tataret oli kyllä hyvin helppo kitkeä pois, mutta suhtautuisin silti varauksella esimerkiksi kovin vaikeasti kitkettävien kasvustojen perustamiseen.

Kaiken kaikkiaan tämä kokemus oli hyvin avartava ja mielestäni oli hyvä päästä näkemään tämä kasvualustan tuotantoprosessi alusta alkaen ja saada tietää myös tulokset valmiista kasvualustasta. Jos kiinnostuit Kompostimullan tilaamisesta omaan pihaasi, voit tiedustella sitä Oriveden Kaupungilta, vaihde 03-565 56 000.

Ei kommentteja: